Do Novosedel a zpět

Průběh trasy
Dolní Dunajovice – Brod nad Dyjí – Novosedly – Brod nad Dyjí – Dolní Dunajovice

Parametry trasy
Délka trasy: 22,4 km
Maximální / minimální nadmořská výška: 231 m n.m. / 173 m n.m.
Celkové převýšení: 58 m
Celkem vystoupeno výškových metrů: 89 m
Maximální sklon do kopce: 4,2 %
Maximální sklon z kopce: 2,7 %

Charakteristika
Tato ne příliš dlouhá, poměrně nenáročná (s jedním výraznějším stoupáním) cyklotrasa je vhodná především pro krátké odpolední výlety. Výhodou této trasy je, že se lze vyhnout silnicím, pouze s výjimkou úseku z Dolních Dunajovic na Brod nad Dyjí. Cyklista se tedy vydá z Dolních Dunajovic po silnici do Brodu nad Dyjí (cestu je možné si zjednodušit i po polní cestě, to bych však doporučil jen těm, kteří se v této oblasti alespoň trochu orientují). Přes Brod nad Dyjí se cyklista vydá směrem na obec Pasohlávky, těsně před Novomlýnskými nádržemi však sjede ze silnice na hráz a dále pokračuje po hrázi směrem na Drnholec. Před Drnholcem může pokračovat do obce Novosedly buď po silnici nebo po polní cestě prakticky navazující na cestu po hrázi (stačí jen přejet silnici). V obci Novosedly se pokračuje k Vinařství Kovacs (možnost ochutnávky vína) a odtud dále po cyklostezce zpět do Brodu nad Dyjí a dále pak zpět do Dolních Dunajovic.

Zajímavosti
Dolní Dunajovice: významná vinařská obec. Barokní kostel sv. Jiljí s gotickým jádrem, upravovaný v pol. 19. stol. Barokní fara z 18. stol. a pranýř z 18. stol. V obci řada hodnotných venkovských stavení s barokními štíty.
Brod n. Dyjí: kostel sv. Jana Nepomuckého z r. 1770 z období přechodu baroka do klasicismu. Výrazný dvojdům čp. 83 klasicistní.
Novosedly: raně gotický kostel sv. Oldřicha ze 13. stol. Na návsi mariánský sloup z 18. stol. https://www.vinarstvi-kovacs.cz

Zdroj:
Lenka Šubová
https://www.cyklo-jizni-morava.cz