Vinař Holec: Život bez vína si neumím představit

převzato z webu Břeclavského deníku (https://breclavsky.denik.cz) 18.11.2012

Dolní Dunajovice /VINAŘI POD LUPOU/ – Dolnodunajovický vinař Petr Holec se podnikání v oboru věnuje od začátku devadesátých let minulého století.

Zhruba dvacet tisíc lahví vína vyrobí ročně dolnodunajovický vinař Petr Holec s manželkou. V oboru podniká od roku 1990 a momentálně obhospodařuje asi 3,7 hektaru viníc.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Když se rodiče přistěhovali do Bavor, odkud pocházím, založili si svůj vinohrad. Tím pádem jsem v tom vyrůstal. Nedokázal jsem si ale představit, že se tomu budu v budoucnu věnovat, protože tehdy šlo spíše o povinnosti, které mi dal otec. Nakonec ale víno miluju, a stejně tak vše okolo něj.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Člověk k tomu musí mít vztah, jde o srdeční záležitost, která se ve výsledku odrazí. Bez toho tuto práci ale nelze dělat, což ví každý vinař. Výroba vína není jen o byznysu.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Mám jedno, které jsme si určili společně s manželkou. Máme jen své hrozny, které jsme si vypěstovali, od nikoho nenakupujeme. Víme tak, co od plodů můžeme čekat a máme představu, co z nich lze vyrobit. Ve sklepě pak už jakoby vidím hotové víno.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Není to o litrech ani půllitrech. Musím ovšem sklep procházet, ale je to spíše o takzvaném líznutí. Je potřeba, abychom měli představu, zda víno neutíká někam, kam bychom nechtěli. Někteří zákazníci si myslí, že když máme doma vína více než oni, tak se v něm koupeme. Samozřejmě to není pravda. Život bez vína si nedokáži představit, ale jeho pití musí být příjemný zážitek.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Vinař má v roce jen jeden pokus, takže když se stane něco neočekávatelného, jako je vyskočená hadice z kádě, zbláznil bych se. Na druhou stranu se to snažím brát s nadhledem. Jinak jsme rádi za každé dobře vyrobené víno. A jakmile se dočkáme nějakého ocenění, vnímáme jej jako satisfakci, že i když ve srovnání s velkými vinaři pracujeme v podstatě na koleni, děláme to dobře. Ceníme si každého úspěchu.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíce?
Soutěže jsou zejména o názoru odborníka, který víno ochutná. Daleko raději jsme ale v případě, kdy chutná lidem, kteří se k nám vracejí. Z takových zákazníků se stávají přátelé, a to je pro nás největší odměna.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
V dobrém slova smyslu zkouším a míchám, co jde. Samozřejmě ne vše. Dělám hodně cuvée a Sauvignon. Toho děláme nejvíce. Experimentů se nebojím. Myslím si, že člověk by toho měl vyzkoušet hodně a pak se vrátit k tomu, co se mu osvědčilo nejvíce.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíce vážíte? A proč?
V Dolních Dunajovicích je spousta dobrých vinařů. Ač si vážím všech, s úctou se klaním před těmi, kterým se podaří dosáhnout velkého vína.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Je to otevřené.

Autor: Lukáš Ivánek

zdroj: https://breclavsky.denik.cz/serialy/vinar-holec-zivot-bez-vina-si-neumim-predstavit-20121116.html