Moderní metody? Jen pokud jsou dostupné

převzato z webu Břeclavského deníku (https://breclavsky.denik.cz) 4.11.2012

Dolní Dunajovice /VINAŘI POD LUPOU/– Třicet tisíc litrů vína vyrobí za rok Jiří Zámečník z Dolních Dunajovic. Zaměřuje se na jakostní, přívlastková, kabinetní, výběry či ledová. Zámečník, jenž v oboru podniká devět let, má sedmatřicet let, je ženatý a bezdětný. Spravuje tři hektary vinic.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
K vinařství jsem se dostal v podstatě stejně jako většina vinařů už jako malý díky rodičům, kteří měli vinohrad v Mikulově, kde jsem vyrůstal, takže jsem samozřejmě musel pomáhat ve vinici a následně i ve sklepě. V roce 1989 jsem nastoupil na Vinařskou školu ve Valticích a od té doby se vlastně pohybuji ve vinařství.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Je to souhra několika faktorů, určitě je to kvalitní hrozen z dobré polohy, dobrý ročník a určitě zodpovědný přístup při zpracování a následném školení vína.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Stručně: Ta práce vás musí bavit, pokud vás nebaví, tak ji nemůžete dělat.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Víno nepiji každý den, i když teď je období, kdy se pořád něco chutná i několikrát denně, v průměru je to asi jedno deci.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Tak těch špatných chvilek byla spousta, ale zatím naštěstí nebyla žádná tak katastrofální. Co se týká těch pěkných, tak mně dovedou udělat radost i drobné věci, jako když všechno funguje jak má, potom se dostaví nějaký výsledek a teprve pak si člověk řekne, že ta práce stojí za to.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Samozřejmě mám radost z každého ocenění jak na domácí, tak na mezinárodní úrovni. Určitě si cením Velké zlaté medaile na loňském Terrawinu v Izraeli za ledový Tramín 2010, potom zařazení do Salonu vín 2010 s Zweigeltrebe v roce 2008.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
V naší nabídce najdete jak tradiční běžně rozšířené odrůdy, tak staré mizející nebo okrajově pěstované. Co se týká nově vyšlechtěných odrůd, tak těm se vůbec nebráním, jelikož již prokázaly svoji kvalitu a místo na trhu jak u nás, tak ve světě. Co se týká moderních metod, tak pokud jsou pro nás dostupné a vínu prospěšné, snažím se je využívat nebo alespoň vyzkoušet.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Vážím si všech opravdových vinařů pro které je vinařství a vinohradnictví každodenní práce. Pokud bych to měl shrnout, tak si vážím vinařů z Dunajovic a okolí, kteří v poslední době ukazují, že se umí navzájem podporovat a pomáhat si, což je v dnešní době spíše vzácnost.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
V současné době si žádného nástupce nevychovávám, ovšem dovedu si představit, kdo by v moji práci mohl pokračovat.

doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Sylvánské zelené 2011 jakostní – polosuché, z Dolních Dunajovic, konkrétně Dunajovského kopce. Víno je zlatožluté barvy, svěží vůně, plné v chuti s pikantní kyselinkou. Jde o ideálního společníka na večerní posezení s přáteli. Jiří Zámečník

Autor: Lukáš Ivánek

zdroj: https://breclavsky.denik.cz/serialy/moderni-metody-jen-pokud-jsou-dostupne-20121102.html