Ženy dal před deseti lety dohromady společný koníček. Zpěv

převzato z webu Břeclavského deníku (https://breclavsky.denik.cz) 24.4.2012

Dolní Dunajovice – Kulaté výročí slaví letos dolnodunajovický ženský pěvecký sbor. Ženy, které měly touhu si společně zazpívat, se začaly v Dolních Dunajovicích scházet před deseti lety.

„Daly jsme se dohromady rok po našich chlapech," vzpomíná vedoucí sboru a jedna ze zpěvaček Zdena Karlíková. V roce 2001 totiž nejdříve spojil zpěv dolnodunajovic­ké muže. „Na popud mého syna se začali scházet chlapi a zkoušeli u nás v hospodě. Tak jsem si řekla, že by bylo dobré, kdyby se daly dohromady i ženské," vypráví.

Jak Karlíková dodává, nešlo z jejich strany o žádnou závist. „Prostě jsme měly chuť zpívat," usmívá se.

Na počátku měl ženský sbor deset členek. „Staré jádro se rozrostlo o další tři zpěvačky, takže je nás už třináct," vypočítává Karlíková. Ráda by jich však ve sboru viděla ještě více. „Vůbec se nebráníme tomu, aby se k nám připojily další ženy. Naopak," tvrdí.

Věk přitom nehraje roli. Nejmladší zpěvačce v dolnodunajovickém sboru je devětadvacet, té nejstarší zase o padesát let více. „Je to výborná zpěvačka a nikdo by jí nehádal devětasedmdesát let," pokračuje sborová vedoucí.

Repertoár ženského sboru má nejblíže k oblasti Podluží. „Ale zpíváme i písničky z Kopanic nebo Kyjovska. Také například písně tvrdonického muzikanta a skladatele Vladimíra Hnátka. Hlavně to, co odpovídá naší úrovni hlasu a co se nám líbí," podotýká Karlíková.

S takovým výběrem písní se ženský sbor představuje nejen na Břeclavsku, ale i jinde na Moravě či na slovenském Záhorí. Zúčastnil se také jednačtyřicátých Abovských folklorních slavností Euro Folk 2009 v Košicích. „Kromě našeho sboru tam vystoupily také folklorní soubory ze Slovenska, Srbska, Lotyšska či Bulharska," přibližuje.

Deset let společného zpívání si dolnodunajovické ženy připomněly při sobotním setkání sborů ve své domovské obci. Už šestém v pořadí. „Původně se mělo s námi setkat osm ženských sborů. Nakonec jich přijelo sedm," vrací se k víkendové akci.

V Dolních Dunajovicích se publiku představily zpěvačky z Lanžhota, Kobylí, Charvátské Nové Vsi, Prušánek, Vnorov, Kyjova či Ostrožské Nové Vsi. Večerním pořadem provedl a humorným slovem potěšil lidový vypravěč František Čech z Týnce. „Letos jsme si jako hosty přizvaly i naše muže," poodhaluje Karlíková. S nimi si ženy na závěr dvouhodinového vystoupení zazpívaly společnou písničku.

Program šestého setkání byl přizpůsobený tak, aby došlo na všechny sbory. „Čas sice není nijak limitovaný, ale za dvě hodiny se postupně představili na pódiu všichni," popisuje zpěvačka.

Společnou písní však sobotní večer v dolnodunajovickém kinosále neskončil. „Až do půlnoci jsme poseděli s cimbálovou muzikou. Tentokrát s Vonicou z Krumvíře," uzavírá vedoucí sboru.

Autor: Veronika Schallenbergerová

zdroj: https://breclavsky.denik.cz/kultura_region/zeny-dal-pred-deseti-lety-dohromady-spolecny-konicek-zpev-20120424.html