Základní umělecká škola v Mikulově se pyšní nadějnou houslistkou

převzato z webu Novinky.cz (https://www.novinky.cz/vase-zpravy/) 17.6.2011

Uplynulý školní rok se zlatým písmem zapíše do historie Základní umělecké školy v Mikulově. Vítězství hned ze tří prestižních soutěží jí přivezla Marie Hasoňová. Třináctiletá houslistka z Dolních Dunajovic.

Deset let čekal Mikulov na další vítězství v Ústředním kole celostátní soutěže ZUŠ ČR. Ve hře na smyčcové nástroje letos zazářila Marie Hasoňová. Kromě prvního místa získala ještě zvláštní cenu předsedy poroty, a tak ji čeká účast na mezinárodních mistrovských kurzech na brněnské JAMU.

Svěřenkyně učitelů mikulovské hudební školy byla mimořádně úspěšná taky na dalších dvou mezinárodních soutěžích. „Pro každou z nich je třeba nastudovat jiné povinné skladby. Obdivuhodné je už jen to zvládnutí velkého objemu nového repertoáru,“ vyzdvihl ředitel Základní umělecké školy v Mikulově Jiří Vrbka.

Jedničkou ve své kategorii se Marie stala ve slovenském Dolném Kubíně na 15. ročníku Talents for Europe. A získala tam navíc cenu Musica Arvenzis. Konkurence podle ní byla veliká. „Vůbec jsem nepočítala s tím, že bych mohla vyhrát, bezpochyby tam byla lepší děcka než já,“ říká skromně. Proč nakonec zvítězila, vlastně sama netuší. Zato její učitelka má jasno.

„Ostatní byli možná na vyšší technické úrovni, ale to není všechno. Technika je jen předpoklad, přijde pílí a cvičením. Maruška má jeden obrovský dar - duši. Dokáže skladbu pochopit, přemýšlí o ní dospělejším způsobem než je v jejím věku obvyklé,“ míní Irena Mrázková, kterou porota ohodnotila cenou pro nejlepšího pedagoga.

Souhlasí s ní i Kateřina Málková. „Doprovázím Marušku na klavír, hraje se mi s ní velmi dobře, je to vnímavá interpretka a takový poloprofesionál,“ doplnila korepetitorka. I ji v Dolném Kubíně porota plná evropských kapacit ohodnotila, a to za citlivý klavírní doprovod.

Před soutěžemi společně cvičily několikrát týdně. A přineslo to další úspěch. Mezinárodní houslové soutěže Mistra Josefa Muziky O novopacký achát se Marie Hasoňová účastnila podruhé. Loňský bronz letos vyměnila za zlato. A s oceněním za pedagogickou práci odjížděla z Nové Paky taky Mrázková.

autor: Dana Smrčková

zdroj: https://www.novinky.cz/vase-zpravy/jihomoravsky-kraj/breclav/902-5316-zakladni-umelecka-skola-v-mikulove-se-pysni-nadejnou-houslistkou.html