Hyenismus: hroby jsou bez bronzu

převzato z webu Břeclavského deníku (https://breclavsky.denik.cz) 18.4.2011

Dolní Dunajovice, Bavory - Je to zneuctění a jako člověka mě to strašně uráží. Těmito slovy komentovala Anna Šustrová z Dolních Dunajovic zničený hrob svých rodičů v Bavorech. Zloději z něj ukradli veškeré bronzové ozdoby. Jen aby za ně mohli ve výkupně sběrných surovin utržit pár tisícovek.

„Hrozně mě to popudilo. Jak to někdo může udělat. Vždyť je to posvátné místo,“ kroutila nevěřícně hlavou Šustrová. To byla její první reakce. S odstupem několika dnů si říká, že by se těm, kteří mají zneuctění památníku jejích blízkých na svědomí, mělo stát něco víc, než co se píše v zákoně.
„Vadí mi, že si někdo takovou věc dovolí. My ten pomník máme rok a půl. Ani mě nenapadlo, že když tam dám nějaké hodnotné věci, tak někdo bude schopný je ukrást a pak za pár korun prodat,“ rozčilovala se žena. Jak se svěřila, hlavou se jí po této otřesné události dokonce honí myšlenky, kdy se zloději vrátí pro ostatní věci na hrobě.

V Bavorech si zloději kovů vyhlédli ještě jeden hrob. Neváhali z něj ani odlomit bronzové kříže, přibalili si vázy a lucerny. Škoda na obou náhrobcích se v součtu vyšplhala na sedmašedesát tisíc korun.

„V té době tady byl košt. Možná si to omrkl někdo z cizích,“ přemítala starostka Bavor Hana Koňaříková o možných vinících.

Policisté předpokládají, že krádež na hřbitově v Bavorech mají na svědomí stejní zloději, kteří o pár dnů dříve navštívili i hřbitov v sousedních Dolních Dunajovicích. Odnesli si čtyři bronzové desky, které byly součástí památníku předválečných starousedlíků.

„Škodu zatím vyčíslila policie podle odhadované váhy bronzu. Je to mezi sedmi až osmi tisíci korunami. Jenže my nevíme, kolik bude stát případná replika těch desek. Byly tam instalované někdy v roce 1994. Netušíme totiž, jestli se odlévaly u nás, nebo je někdo přivezl z Německa,“ vysvětloval starosta Dolních Dunajovic Josef Hasník.

Protože německé hroby byly v sedmdesátých letech minulého století dost zdevastované, domluvilo se vedení radnice s bývalými obyvateli obce a zbývající pomníky přemístili do odlehlejší části hřbitova. Na společném památníku se pak objevila v němčině a češtině jména všech pochovaných starousedlíků. Zlodějům to ale bylo fuk, šli po bronzu.

Šustrová je zvědavá na reakci žijících starousedlíků, kteří občas do obce zavítají. „Dopředu se stydím. Pokud to někdo nedá dohromady, budou hrozně zklamaní,“ podotkla.

Co se týče krádeží na hřbitovech, za posledních pět let evidují policisté na Břeclavsku pět takových přestupků. Tedy menších krádeží do pěti tisíc korun. Dalších deset případů, včetně krádeží z Dolních Dunajovic a Bavor, policisté šetřili jako trestný čin. Vzniklá škoda dosáhla téměř čtyř set tisíc korun.

„Vandalismu a krádeží na hřbitovech se mnohdy dopustí mladší pachatelé. Objasnění této kriminality bývá obtížné kvůli časové prodlevě, absenci kamerových systémů a skutečnosti, že se jedná o odlehlá místa. Pachatelé většinou chtějí odcizené věci zpeněžit ve sběrných surovinách,“ shrnula břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

autor: Jiří Ševčík

zdroj: https://breclavsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/hyenismus-hroby-jsou-bez-bronzu20110416.html