Dunajovický košt po třiatřicáté

    Již po třiatřicáté se 24. dubna 2011 v sále bývalého kina v Dolních Dunajovicích konala tradiční výstava vín. Zaběhnutý velikonoční termín opět přilákal velké množství návštěvníků, nejen z řad místních, ale ochutnávka vína přilákala i řadu „přespolních“. Příjemné posezení venku sice během odpoledne částečně narušil déšť a nepříjemný vítr, pořadatelé však postavili stany, takže mnoha návštěvníkům počasí jejich dojem z koštu rozhodně nepokazilo. Ten kdo chtěl ochutnat ty nejlépe hodnocené vzorky si musel přivstat, ale ani ti, kteří „do kina“ vyrazili později, nepřišli zkrátka. I během odpoledne byly pro návštěvníky k dispozici kvalitnější vína, dokonce se objevilo i několik šampiónů výstavy, s postupujícím časem jich však znatelně ubývalo. Dobrou náladu během odpoledne podpořila cimbálová muzika, která zahrála tak, že nejednoho návštěvníka doslova donutila ke zpěvu oblíbených písní. Pokud bych měl hodnotit atmosféru, tak se košt rozhodně vydařil. S hodnocením vystavovaných vzorků to však již tak slavné nebylo.
    Hodnocení jednotlivých vín je samozřejmě velmi subjektivní. Při degustaci se víc než kde jinde projevuje individuální přístup k vínu u jednotlivých degustátorů. Ta škála chutí a vůní je opravdu pestrá a ne vždy chutná určité víno všem stejně. Letošní výstava vín však potvrdila nepříjemný jev, který se letos neobjevil poprvé. Jde o nadhodnocování některých vzorků vín a zároveň podhodnocování jiných. Nejen za sebe mohu říci, že v letošním roce více než kdy jindy platilo, že víno ohodnocené například 65 – 70 body ze sta, nemusí být o třídu horší než šampión. Sám jsem měl možnost několik vítězných vín ochutnat a nejen já jsem byl jejich chutí nepříjemně překvapen. A mohu být i konkrétní, například šampión z kategorie Růžová vína a klarety měl k tomuto označení opravdu daleko a nejeden pohárek s tímto vzorkem skončil všude jinde, jen ne v ústech degustátora. Naopak vína s hodnocením kolem 70 bodů byla často vynikající a ti, kdo některá z nich ochutnali, nad jejich nízkým hodnocením jen nevěřícně kroutili hlavou. V kuloárech se tak často pochybovalo nejen o objektivnosti a kompetentnosti těch, kteří vína hodnotili, ale i celého výstavního výboru. Dokonce se hovořilo i o tom, že za nadhodnocováním některých vín stojí konkrétní vinaři, kteří tak chtějí svým produktům zajistit dobrou reklamu. To jsou však už opravdu jen spekulace, do kterých bych se nerad pouštěl. Je ale jasné, že takto zkreslené hodnocení vín je kaňkou na jinak dobře zorganizovaném dunajovickém vinařském svátku. Doba, kdy místní vinaři sice svá vína nabídnou k prezentaci na koštu, odmítnou však, aby byla ohodnocena, nemusí být příliš daleko. Důvodů, proč tomu tak je, bychom určitě našli více, stejně jako způsobů řešení tohoto problému. Jisté však je, že by se to neobešlo bez určitých organizačních změn, ke kterým by se museli odhodlat především sami pořadatelé. Ale jak je vidno, příliš zasahovat do zaběhnutého systému se nikomu nechce. Nestranní milovníci dobrého vína tak mohou jen doufat, že příště zase nebudou muset při hledání dobrého vína jen tipovat a tak nějak číst mezi řádky.
    Zbývá ještě doplnit, jak vlastně letošní výstava vín dopadla. Pohár starosty obce, za nejlepší kolekci vín získala Vinařská škola Valtice, z Dolních Dunajovic si nejlépe vedlo Vinařství Tichý L+L+L a získalo tak Pohár ZO ČZS Dolní Dunajovice. Stejné vinařství si odneslo také Pohár výstavního výboru za nejlépe hodnocený Ryzlink Vlašský z Dolních Dunajovic. Šampióny výstavy se v kategorii bílých vín stalo Rulandské bílé z Vinařství Volařík a Ryzlink vlašský Vinařství Tichý L+L+L. Mezi růžovýmí víny zvítězil Zweigeltrebe z Vinařství Kadrnka a červeným vínům kraloval Merlot JUDr. Zdeňka Mlýnka z Dolních Dunajovic. Návštěvníci měli možnost ochutnat 548 vzorků vín, což je o 30% méně, než byl průměr za poslední roky. Tento pokles je způsoben zejména pro víno velmi špatným počasím v loňském roce.

- JŠ -

Fotogalerie Luboše Hrona z dunajovického koštu:
https://picasaweb.google.com/luboshron70/24Dubna2011Kost#